FAQ
Mest efterfrågat
 • Jag har glömt mitt lösenord. Hur loggar jag in?
 • Jag har glömt mitt användarnamn. Hur loggar jag in?
 • Hur ändrar jag mitt lösenord eller min e-postadress?
 • Hur ändrar jag min e-postadress?
 • Hur söker jag efter jobb på Monster?
 • Hur kan jag få mer fokuserade sökresultat?
 • Hur får jag mer information om en platsannons?
 • Hur vet jag om en platsannons jag har fått via e-post är legitim?
 • Varför ska jag skapa en profil?
 • Hur uppdaterar jag min profil?
 • Hur skapar och publicerar jag ett CV på Monster?
 • Hur lägger jag till ytterligare information i mitt CV?
 • Vem kommer att kunna se mitt CV?
 • Hur kan jag vara säker på att mitt CV och personliga brev har skickats?
 • Vad är Matchmail?
 • Vad händer när jag ansöker online till en tjänst som publicerats på Monster.se?
 • Varför behöver jag skapa ett personligt brev?
 • Hur tar jag bort alla cookies?
 • Hur kan jag rapportera en tvivelaktig platsannons?


 • Alla frågor

  Profil
  CV
  Jobbsökning
  Visning av jobb
  Ansök
  Felsökning

  Profil
  Q: Jag har glömt mitt lösenord. Hur loggar jag in? Upp
  A: Klicka på boxen 'Logga In' i det övre högra hörnet på sidan. Du får då en popup-ruta med en länk till 'Glömt ditt lösenord?'. Klicka på 'Skicka', så skickar vi dig instruktioner för hur du ändrar ditt lösenord.

  Q: Jag har glömt mitt användarnamn. Hur loggar jag in? Upp
  A: Din e-postadress fungerar som ditt användarnamn. Om det inte fungerar, kontakta oss på http://mitt.monster.se/contactus/.

  Q: Hur ändrar jag mitt lösenord eller min e-postadress? Upp
  A: Gå till Inställningar längst upp på varje sida. Klicka på Ändra lösenord. Skriv in ditt nya lösenord.

  Q: Hur ändrar jag min e-postadress? Upp
  A: Gå till Inställningar längst upp på varje sida. Klicka på Ändra e-postadress. Ange din nya e-postadress.

  Q: Hur uppdaterar jag min profil? Upp
  A: Först loggar du in på ditt Monster-konto. Klicka på CV & Profil längst upp på sidan. Välj sedan Profil.

  Q: Hur ändrar jag mina e-postprenumerationer? Upp
  A: Gå till Inställningar som syns längst upp på varje sida. Klicka på Kommunikation, Nyhetsbrev & Forum och gör dina ändringar.

  Q: Kommer min kontaktinformation att säljas vidare till tredje part? Upp
  A: Monster lämnar inte ut namn, adress, e-postadress eller telefonnummer till tredje part utan ditt medgivande, förutom då det är absolut nödvändigt för att följa gällande lag och regelverk eller i rättsliga ärenden där sådan information är relevant. Ytterligare information kan du läsa i Monsters Integritetspolicy.

  Q: Jag vill minska antalet mejl jag får från Monster. Upp
  A: Förslagen nedan hör samman med de olika typerna av mejl du kan ta emot.
  Monsters nyhetsbrev: När du skapade ditt konto valde du också om du ville ha uppdateringar från Monster. För att ändra detta val, gå till Inställningar som syns längst upp på varje sida och uppdatera dina val under Kommunikation, Nyhetsbrev & Forum.
  Två mejl från samma arbetsgivare: Vissa arbetsgivare har sparade sökningar som automatiskt letar efter CV:n som matchar särskilt utvalda kriterier. Om du nyligen har uppdaterat din CV, kan en sparad sökning missta ditt aktuella CV för att vara ett nytt och därmed skicka ännu ett e-postmeddelande till dig.
  Bevakning av jobb: Du kan bestämma själv hur ofta du vill få meddelanden med sökresultat genom att ändra inställningarna för Matchmail. Du kan välja att få e-post mer sällan eller inte alls.

  Om du fortfarande får för många mejl, kontakta oss.

  Q: Jag söker inte jobb längre. Ska jag avsluta mitt konto och ta bort mina CV:n? Upp
  A: Om du inte söker jobb just nu, kan du snabbt och enkelt ändra statusen på ditt konto. Gå till Inställningar. Där kan du bestämma vilka alternativ du vill ändra.
  Du kan till exempel göra ditt CV privat (så att arbetsgivare inte kan se det), välja bort dina mejl och jobbevakningar, eller ändra andra inställningar.

  Vidare, om du har några Matchmail, kan du avbryta försändelsen av sökresultat via mejl samtidigt som dina sökkriterier sparas till ett annat tillfälle. Ändra bara E-postintervallen till Aldrig.

  Q: Varför ska jag skapa en profil? Upp
  A: Din profil innehåller en samling yrkesmässiga och personliga uppgifter som används för att matcha dig mot olika jobberbjudanden och personligt lämpade karriärråd - och för att hjälpa dig skapa ett CV. En komplett profil gör att du bland anant kan skräddarsy din hemsida på Monster och få rekommenderade jobb baserat på dina intressen. Klicka på profil för att fylla i information.

  Q: Kan jag använda samma kontouppgifter för att logga in på mitt arbetsgivarkonto och mitt kandidatkonto? Upp
  A: Nej. Det är två helt olika konton.

  Q: Vad ska jag göra om jag inte fått det mejl som låter mig skapa ett nytt lösenord? Upp
  A: Mejlet kan av misstag tagits för spam. Se efter om det hamnat i din skräppostmapp. Om det inte fungerar, kontakta oss.

  Q: Kan mitt konto gå ut? Upp
  A: Att skydda dina kontouppgifter är högsta prioritet för Monster. Om du inte loggar in på ditt karriärkonto under en väldigt lång tid kommer ditt konto att gå ut och all data kommer att raderas. Om ditt konto blivit raderat kan du Skapa ett nytt karriärkonto. Du kan återanvända din tidigare e-postadress och lösenord eller använda en ny e-postadress och lösenord.


  CV
  Q: Hur skapar och publicerar jag ett CV på Monster? Upp
  A: Du kan skapa och publicera ditt CV när du skapar ditt konto och när du ansöker om ett jobb, eller när som helst annars, genom att klicka på CV & Profil i Monsters navigationsmeny, eller genom att klicka på Skapa CV på huvudsidan för CV.

  Skapa ett CV online (rekommenderas)
  Monsters mall för att skapa ett CV är det snabbaste och mest effektiva sättet att skapa ett CV online. Du kan välja att låta Monster fylla i ditt CV med hjälp av de uppgifter du angivit i din profil, alternativt skapa ett helt eget. Då du är färdig kan du förhandsgranska ditt CV och lägga till mer information, eller redigera till CV vid ett annat tillfälle.

  Ladda upp ett CV
  Det här alternativet låter dig ladda upp ett befintligt CV så att arbetsgivare kan öppna, visa och skriva ut ditt CV i Word. Om du redan har skapat och sparat ett CV i Word-format är detta kanske det bästa alternativet för dig.

  Obs: När du laddar upp ditt CV på Monster har du möjlighet att välja att dölja din kontaktinformation, din nuvarande arbetsgivare, och referenser från att visas för de arbetsgivare som söker efter CV:n. Om du väljer detta alternativ, se då till att du tagit bort den informationen från texten i ditt Word-CV innan du laddar upp det.

  Kopiera & klistra in ett CV
  Med detta alternativ kan du kopiera och klistra in ett CV från ett befintligt dokument. Du kan kopiera och klistra in text från ett Word eller RTF-dokument och sedan formatera CV:t enligt dina egna önskemål.

  Obs: När du skapar ett CV på Monsterhar du möjlighet att välja att dölja din kontaktinformation, din nuvarande arbetsgivare, och referenser från att visas för de arbetsgivare som söker efter CV:n. Om du väljer detta alternativ, se då till att du tagit bort den informationen från texten i ditt CV innan du kopierar och klistrar in det.

  Q: Hur lägger jag till ytterligare information i mitt CV? Upp
  A: När du slutfört de grundläggande stegen för att skapa ett CV, kan du granska hur det ser ut i sin helhet. Du kan också redigera de olika sektionerna och lägga till ytterligare karriärrelaterad information. Du kan uppdatera ditt CV när som helst från sidan Hantera CV.

  Q: Hur ändrar jag kontaktinformationen på mitt CV? Upp
  A: Du kan ändra kontaktinformationen när som helst om du skapat ditt CV genom att ladda upp eller kopiera och klistra in det. Om du skapat ditt CV med hjälp av Monsters egen CV-mall kan du redigera din kontaktinformation, med undantag för ditt namn och din e-postadress. Du har möjlighet att ändra och spara dessa uppgifter i din profil så att ditt konto alltid innehåller den mest aktuella informationen.

  Q: Vem kommer att kunna se mitt CV? Upp
  A: När du skapar ditt CV måste du ange CV-status för det, vilket styr vem som ska kunna se ditt CV. Du har tre alternativ.
  • Om du väljer privat status kommer ditt CV inte att vara synligt för arbetsgivare som söker efter CV:n. Du kan givetvis fortfarande använda ditt privata CV när du söker jobb.
  • Om du väljer sökbart status kommer arbetsgivare att kunna hitta ditt CV och matcha det mot specifika jobberbjudanden.
  • Om du väljer anonymt status kommer arbetsgivare inte att kunna se ditt namn, din kontaktinformation, din nuvarande arbetsgivare eller dina referenser. Om du söker ett jobb på ett företag direkt via Monster, kommer den information du markerat som konfidentiell att visas för arbetsgivaren så att denne kan kontakta dig.

  Q: Vad är skillnaden mellan ett sökbart och ett privat CV? Upp
  A: Om du väljer privat status för ditt CV, kommer CV:t inte att synas för de arbetsgivare som utför CV-sökningar (men du kan fortfarande använda det för att själv skicka iväg ansökningar online). Om du väljer sökbar status för CV:t kommer arbetsgivare att kunna titta på ditt CV och matcha det mot sina jobberbjudanden.

  Q: Vad är visningar av CV? Upp
  A: Visningar anger hur många gånger ditt CV visats för arbetsgivare. Arbetsgivare kan se ditt CV som resultat av deras CV-sökning (om din CV-status är sökbart) samt när du använder ditt CV för att ansöka om jobb online. I båda fallen kommer antalet visningar för ditt CV att öka för varje gång en arbetsgivare begärt att se det. (Monster spårar inte vilka som har tittat på ditt CV, utan bara det antal gånger som arbetsgivare begärt att få se ett CV.)

  Q: Hur kan jag få fler visningar av mitt CV? Upp
  A: Enklaste och mest effektiva sättet för att öka antalet visningar av ditt CV är att göra det sökbart. Detta gör ditt CV synligt för arbetsgivare som utför CV-sökningar. Om ditt CV är sökbart och du fortfarande tycker att du har för få visningar, försök att inkludera fler ord som är relevanta för jobbet du är ute efter. När arbetsgivare utför sökningar, söker de efter ord som matchar den bakgrund tjänsten kräver. För att få idéer till nyckelord kan du titta på våra exempel på jobbtitlar/annonsrubriker och beskrivningar för att se vilka ord arbetsgivare använder i sina sökningar. Se också till att ha en utmärkande rubrik på ditt CV. En tydlig rubrik kommer att ge ditt CV mer uppmärksamhet.

  Q: Vilka är det som tittar på mitt CV? Upp
  A: Monster spårar inte vilka som har tittat på ditt CV, utan bara det antal gånger som arbetsgivare tittat på ett CV. Arbetsgivare kan se ditt CV som resultat av deras CV-sökning (om din CV-status är sökbart) samt när du använder ditt CV för att söka jobb online. I båda fallen kommer antalet visningar för ditt CV att öka för varje gång en arbetsgivare begär att se det.

  Q: Vad händer när jag tar bort ett CV? Upp
  A: Om du tar bort ett CV, raderas det permanent och kan inte återskapas, förutom i form av en arkiverad kopia som Monster enligt lagen måste behålla i upp till två år. Om du raderar ett CV som du tidigare använt för att söka jobb eller som har haft sökbar status; det vill säga varit sökbart för arbetsgivare, rekryterare och andra som har betalat för att få tillgång till Monsters CV-databas eller betalat för att få en kopia av databasen - kan dessa ha behållit en kopia av ditt CV i sina egna arkiv eller databaser. Monster ansvarar inte för bevarandet, användningen eller sekretessen av CV:n under dessa förhållanden.

  Q: Hur kan jag ändra önskad kontaktmetod till att innefatta både telefon och e-post? Upp
  A: Om du markerar önskad kontaktmetod måste du välja antingen telefon eller e-post. Detta indikerar dock endast genom vilken metod du i första hand önskar bli kontaktad - din arbetsgivare kan fortfarande kontakta dig på annat sätt. Om du inte vill ange vilken kontaktmetod du föredrar, lämna fältet blankt.

  Q: Vad är riktlinjerna för att ladda upp ett CV som skapats i Microsoft Word? Upp
  A: Läs igenom följande riktlinjer innan du laddar upp ett CV i Wordformat:
  • Ditt CV måste vara i Word-format och mindre än 500 KB. Om du använt någon annan programvara för att skapa ditt CV uppmanas du kopiera och klistra in det istället.
  • Alla bilder måste tas bort innan det kan laddas upp.
  • Om du använder funktionen Spåra ändringar i ditt Word-CV, måste du godkänna eller förkasta alla ändringar och spara om dokumentet innan du laddar upp det.
  • CV:n som innehåller virus kommer inte att tas emot.

  Q: Vad händer när jag laddar upp mitt Word-CV? Upp
  A: Om du laddat upp ditt CV i Word-format kan du fortfarande göra ändringar och lägga till uppgifter i det, t.ex. rubriken och beskrivningen. När du laddat upp ditt CV kan du göra ändringar med hjälp av Rich Text-redigeraren. Det här CV:t kan också laddas ner som ett Worddokument.

  Q: Hur kan jag vara säker på att mitt CV och personliga brev har skickats? Upp
  A: Du får ett mejl från Monster som bekräftelse på att ditt CV skickats till arbetsgivaren. Du kan också se ditt CV på Hantera CV-sidan.

  Q: Hur kan jag vara säker på att arbetsgivare hittar mitt CV? Upp
  A: Sätt CV:ts status till sökbart. När du färdigställer ditt CV kommer du att få ett antal frågor som arbetsgivare ställer när de söker CV:n. Svara så detaljerat som möjligt. Det här kommer göra att ditt CV sticker ut bland arbetsgivarnas sökresultat.


  Jobbsökning
  Q: Hur söker jag efter jobb på Monster? Upp
  A: Du kan Söka eller använda Kategorisök. När du söker, använder du nyckelord, placering, yrkeskategorier och andra fält som ger matchande jobb. När du använder jobböversikt kommer du att se antalet platsannonser som finns för varje kategori du väljer; detta låter dig förfina resultaten redan innan du ser dem.

  Q: Hur kan jag få mer fokuserade sökresultat? Upp
  A: Med sökverktyget kan du testa att ändra nyckelord; välja en annan, men liknande, bransch eller ändra radien runt den angivna placeringsorten. Du kan sortera dina resultat efter olika fält. Testa också att växla till verktyget Kategorisök. När du väljer ett sökkriterium visar jobbräknaren hur många lediga jobb som finns under denna kategori. Varje gång du lägger till ett kriterium, t.ex. en bransch, uppdateras räknaren så att den återspeglar lediga jobb som matchar alla för stunden valda kriterier. Du kan när som helst klicka på Visa jobb nu.

  Q: Vad är skillnaden mellan Sök efter jobb och Kategorisök? Upp
  A: När du söker, använder du nyckelord, placering, yrkeskategori och andra fält som ger matchande jobb. När du använder kategorisök kommer du att se antalet platsannonser som finns för varje kategori du väljer, vilket låter dig förfina dina resultat i förväg. Använd sök när du vet exakt vad du letar efter. Använd kategorisök när du är öppen för olika möjligheter som matchar de valda kriterierna.

  Q: Vad betyder siffrorna bredvid varje kriterium under kategorisök? Upp
  A: Dessa siffror berättar om antalet lediga jobb som matchar varje kriterium.

  Q: Varför får jag inte fler resultat i min sökning? Upp
  A: Du har kanske angett för många ord i nyckelordsfältet. Försök med enskilda ord eller olika ordkombinationer. Utöka radien för din placeringsort; försök med en liknande bransch eller formulera om jobbtiteln för det jobb du är ute efter.

  Q: Vad är Matchmail? Upp
  A: Matchmail lagrar dina sökkriterier. Du kan utföra denna sökning när som helst. När du sparar en sökning som Matchmail kan du ställa in den för att regelbundet utföras och, om du vill, kan vi mejla resultaten till dig. Glöm inte att lägga till Monster.com i listan för säkra/betrodda avsändare i din e-postläsare.

  Q: Hur sparar jag en jobbsökning? Upp
  A: Ange dina sökkriterier och klicka på Sök. Klicka sedan på knappen Spara som Matchmail till höger om resultaten. Logga in på ditt konto om du inte redan är inloggad. Namnge Matchmail-sökningen. Välj hur ofta du vill få mejl med resultat. Klicka på Spara. Du kan spara upp till fem Matchmail på ditt konto.

  Q: Vad är en jobbsöknings-RRS-feed? (Really Simple Syndication feed) Upp
  A: RSS är ett format för att leverera webbinnehåll som regelbundet uppdateras. Om du har en RSS-läsare (programvara) kan du spara din jobbsökning som en RSS-feed. Då kommer Monster att skicka de aktuella sökresultaten till dig via en XML-fil (standard).

  Q: Hur får jag tag i RSS-mjukvara? Upp
  A: RSS-läsare, eller flödesläsare, ger dig möjlighet att hämta RSS-feeds från olika sidor och visa dem för dig att läsa och använda.
  Det finns olika RSS-läsare för olika plattformer. Några populära feed-läsare är Amphetadesk (Windows, Linux, Mac), FeedReader (Windows) och NewsGator (Windows – integreras med Outlook). Det finns också åtskilliga webbaserade feed-läsare tillgängliga. My Yahoo, Bloglines och Google Reader är populära webbaserade feed-läsare.
  När du väl har en feed-läsare gäller det att hitta hemsidor som publicerar innehåll som du kan prenumerera på och att lägga till deras RSS-feed på en lista med feeds som din Feed-läsare kontrollerar. Många hemsidor visar en liten ikon med förkortningarna RSS, XML eller RDF för att indikera att en feed finns tillgänglig.

  Q: Ignorera alla mejl som handlar om tjänster som kräver överföring av pengar. Upp
  A:
  • Om e-postmeddelandet innehåller en länk, använd inte den. Besök företagets hemsida på ett annat sätt.

  • Om e-postmeddelandet innehåller information om en jobbmöjlighet, borde denna också finnas listad på företagets hemsida. Ring upp företaget direkt genom att använda det telefonnummer de har enligt telefonkatalogen.

  • Undersök företaget genom att t.ex. söka information om det på internet.

  • Dela inte med dig av personlig information om du inte är säker på att motparten är den som den uppger sig för att vara. Följande information efterfrågas inte av Monster och bör inte ingå i ditt CV:

   • Personnummer

   • Körkortsnummer

   • Kontouppgifter

   • Information om kreditkort

   • Lösenord

  Q: Hur får jag mer information om en platsannons? Upp
  A: Arbetsgivare publicerar själva sina platsannonser och ansvarar för annonsernas innehåll. Försök kontakta företaget via deras hemsida. Du kan också gå till sidan kontakta oss.

  Q: Vad betyder de små ikonerna på sidan med sökresultat? Upp
  A: De små ikonerna på sidan betyder följande:
  • Karta visar var jobbet är placerat på en karta från Google.
  • Video låter dig se företagets video för en platsannons.
  • Lön Symbolen för pengar mot grön bakgrund betyder att arbetsgivaren har inkluderat löneinformation. En grön symbol för pengar visar att arbetsgivaren inte inkluderade någon löneinformation.
  • Åtgärder visar åtgärderna som finns tillgängliga för detta jobb. Använd denna ikon för att spara annonsen till ett senare tillfälle.


  Visning av jobb
  Q: Hur kan jag mejla en kopia på platsannonsen till en vän? Upp
  A: När du klickat på ett jobb för att visa hela annonsen, kan du till höger ett verktygsfält. Klicka på länken Dela för att skicka en kopia på en platsannons via e-post.

  Q: Hur skriver jag ut en platsannons? Upp
  A: När du klickat på ett jobb för att visa hela annonsen, kan du till höger ett verktygsfält. Klicka på Skriv ut för att skriva ut platsannonsen.

  Q: Var hittar jag löneinformationen för ett jobb? Upp
  A: Det är inte alla arbetsgivare som anger löneinformation i sina platsannonser. Om löneinformation angetts kommer du kunna se den på tre ställen
  • På sidan därhela platsannonsen visas: gå till slutet av rutan Sammanfattning (till vänster på sidan).
  • På sidan medsökesultat: placera musen över valutaikonen för jobbet i fråga.
  • På sidan med sökesultat: placera musen över annonsrubriken för att se rutan med jobbdetaljer.

  Q: Varför finns det inte löneinformation för alla jobb? Upp
  A: Inte alla arbetsgivare lägger till löneinformation i sina platsannonser.

  Q: Hur får jag mer information om en platsannons? Upp
  A: Arbetsgivare publicerar sina platsannonser och ansvarar för annonsernas innehåll. Försök kontakta företaget via deras hemsida. Du kan också gå till sidan kontakta oss.

  Q: Kan Monster garantera att alla platsannonser kommer från seriösa företag? Upp
  A: Vi vill erbjuda våra jobbsökande en säker miljö för att utföra sina jobbsökningar.Monsters Användarvillkor förbjuder publicering av platsannonser som kräver förskotts- eller periodisk betalning. I vissa fall, som till exempel vid arbeta-hemifrån-jobb, kan dock Monster tillåta ett företag att publicera platsannonser som kräver förskottsbetalning. Innan sådana annonser tillåts, kräver Monster att dessa företag godkänner och uppfyller en rad standardkriterium och åtgärder som skapats för att skydda Monsters jobbsökande, inklusive en tydlig redovisning av alla avgifter samt en rimlig återbetalningspolicy.Om vi blir varskodda om att något företag inte redovisar alla förskottsbetalningar eller att ett företag ber jobbsökande om att delta i någon form av bedrägeri, kommer Monster att ta bort dessa platsannonser. Monster agerar som en mötesplats där arbetsgivare kan publicera sina platsannonser och kandidater kan publicera sina CV:n. Det är upp till de jobbsökande att bestämma om de vill satsa på en jobbmöjlighet utifrån sin kommunikation med företaget. Ta hjälp av vår säkra jobbsökning för mer information.

  Q: Hur vet jag om en platsannons jag har fått via e-post är legitim? Upp
  A: Monster fokuserar på att erbjuda den säkrast möjliga miljön för dig att leta efter och ansöka om jobb. Akta dig för e-postsvindel och phishing. Båda fallen handlar om att e-postadressen i ”Från”-fältet har förfalskats så att det verkar som om meddelandet kommer från någon annan eller annanstans än den riktiga källan.
  Alla företag kan falla offer för sådan svindel; du kan få ett meddelande som verkar komma från en e-postadress hos Monster eller som falskt företräder Monster. Dessa meddelanden brukar skickas från en generell skräppostlista och inte från e-postadresserna som är lagrade i Monsters databas. Dessa meddelanden skickas varken från eller genom Monster.
  Här följer några tips på hur du kan förhindra att bli lurad att falska meddelanden:

  Ignorera mejl med jobberbjudanden som involverar pengaöverföring.
  • Kontrollera att det rör sig om ett äkta mejl, företag och erbjudande.
  • Om mejlet innehåller en länk, klicka inte på den. Besök företagets hemsida på annat sätt.
  • Om mejlet innehåller ett jobberbjudande, bör det också finans listat på företagets hemsida. Ring till företaget direkt, genom att använda det telefonnummer som anges i telefonkatalogen.
  • Undersök företaget genom att t ex söka efter information om det på internet.
  • Dela inte med dig av personliga uppgifter förrän du är säker på att motsatt part är de dem hävdar att vara. Följande information samlas inte in av Monster och bör inte finnas angiven på ditt CV:
   • Personnummer
   • Körkortsnummer
   • Information om bankkonto
   • Information om kreditkort
   • Lösenord

  Skydda dig själv mot falska jobberbjudanden genom att se upp för dessa varningstecken:
  • Kommunikation som enbart sker via mejl
  • Överdrivet enkla krav och kvalifikationer
  • Möjlighet att arbeta hemifrån eller endast 2-3 timmar per dag
  • Bristfälligt språk, stavfel och grammatiska fel
  • Förfrågningar om bankuppgifter eller personnummer
  • Hantering av pengaöverföringar
  • Att packa om eller skicka vidare varor från ditt hem
  • Ersättning baserad på pengar du tar ut från ett bankkonto

  Se upp för mejl där du ombeds ladda ner något verktyg eller uppdatera ditt konto eller åtkomstavtal.
  Monster kommer aldrig att skicka dig något mejl där du uppmanas vidta dessa åtgärder eller uppge ditt användarnamn och lösenord.
  De försiktighetsåtgärder som listats ovan hjälper dig bedöma huruvida ett mejl eller jobberbjudande är seriöst. Om du tvivlar, följ din instinkt - om det verkar för bra för att vara sant, är det troligen inte sant.
  För att läsa mer om e-postbedrägerier, hänvisar vi till Kommunikations­myndigheten PTS.
  För mer information, titta gärna på våra Tips för en säker jobbsökning.

  Om du mottar ett mejl som ser ut att vara från Monster, men du tvivlar på dess äkthet, ber vi dig vänligen kontakta oss. Ge oss gärna en detaljerad beskrivning av mejlet, så att vi bättre kan förebygga liknande bedrägerier i framtiden.

  Q: Hur kan jag rapportera en tvivelaktig platsannons? Upp
  A: I platsannonsen klickar du på länken Rapportera denna annons i övre högra hörnet på skrämen. Eller kontakta oss med mer information om platsannonsen.


  Ansök
  Q: Vad händer när jag ansöker online till en tjänst som publicerats på Monster.se? Upp
  A: Arbetsgivare tar emot ditt CV och ditt personliga brev (om du har lagt till ett) via e-post och även till sina kandidatmappar på Monster. Du kommer att få en bekräftelse via e-post från Monster som säger att ditt CV har skickats till arbetsgivaren. Ibland kan du också få ett meddelande från Arbetsgivaren som bekräftar att ditt CV mottagits. Observera att vissa arbetsgivare och rekryterare inte kan svara omedelbart efter det att ditt CV skickats.
  När du ansökt om en tjänst visas din fullständiga ansökning på sidan Ansökningshistorik och kan spåras därifrån.
  Obs! Vissa arbetsgivare använder knappen Ansök för att slussa dig direkt till sitt företags hemsida. Dessa jobbansökningar och de ansökningar som du skickar direkt till företaget via e-post, fax eller post registreras inte på din sida Ansökningshistorik.

  Q: Måste jag ha ett konto på Monster för att ansöka om jobb? Upp
  A: Ja. Men det går snabbt och lätt och kan göras som en del av din första ansökan! Klicka på Ansök och ange din e-postadress och ett lösenord. Sedan kan du komplettera din jobbansökning. Dessutom får du tillgång till Monsters alla verktyg för jobbsökningar och karriärhantering. Alternativt kan du bli medlem nu.

  Q: Måste jag ha ett CV för att söka en tjänst? Upp
  A: Ja, du behöver ett CV när du söker en tjänst online. Du kan skapa ditt CV som en del av din första jobbansökan. När du klickar på Ansök på en platsannons får du möjligheten att skapa och lägga till ett CV genom följande metoder:
  1. ladda upp ditt aktuella CV från datorn
  2. kopiera och klistra in ditt aktuella CV
  3. utforma ett helt nytt CV genom att använda Monsters verktyg för att skapa CV:n.

  Q: Varför behöver jag skapa ett personligt brev? Upp
  A: Ett personligt brev låter dig rikta uppmärksamheten mot dina unika färdigheter eller jobbhistorik. Du kan också framhäva din arbetslivserfarenhet mer kortfattat i ett personligt brev. Du kan också skapa ett personligt brev i förväg på sidan för personliga brev (eller klicka på Personligt brev under Skapa & hantera CV i navigeringsfältet på din Monstersida). Du kan anpassa ditt brev senare när du ansöker om ett jobb. Osäker på vad du ska skriva? Använd någon av mallarna för personliga brev på sidan för personliga brev.

  Q: Varför fick jag inte något svar när jag ansökte online? Upp
  A: Varje företag har sin egen metod för utvärdering av inkomna CV:n. Ett litet företag kan ibland skicka ett personligt svar som visar att CV:t tagits emot. Många stora företag har automatiska svar. Vissa företag bekräftar inte alls mottagandet av ett CV så vida de inte vill starta en intervjuprocess.

  Q: Hur kan jag söka till en tjänst som varken har en Ansök-länk eller kontaktuppgifter? Upp
  A: Kontakta oss med följande information om platsannonsen: URL (hemsidans fullständiga adress), namnet på företaget som publicerar annonsen, annonsrubriken, jobbets placeringsort och dina kontaktuppgifter. Vi behöver kontakta företaget så att de kan uppdatera platsannonsen med information om ansökningsmetod.

  Q: Hur kan jag följa mina ansökningar till olika jobb? Upp
  A: Klicka på fliken Jobb i huvudnavigeringsfältet. Klicka på Ansökningshistorik i rullgardinsmenyn. Du kommer att se de jobb du sökt de senaste 18 månaderna. Din Ansökningshistorik finns också tillgänglig på sidan med annonser och på Monsters hemsida med widgets.
  Obs! Vissa arbetsgivare använder knappen Ansök för att slussa dig direkt till sitt företags hemsida. Dessa jobbansökningar och de ansökningar som du skickar direkt till företaget via e-post, fax eller post registreras inte på din sida Ansökningshistorik.

  Q: Kan jag ansöka till samma jobb mer än en gång? Upp
  A: Nej. När du har ansökt till en tjänst, kommer du inte att kunna ansöka till den igen.

  Q: Vad är Ansökningsstatus? Upp
  A: Det låter dig få status på ditt skickade CV. Statusen Skickat visar på att ditt CV och personliga brev (om bifogat) skickats till arbetsgivaren. Mottaget innebär att CV och personligt brev mottagits av arbetsgivaren. Läst betyder att ditt CV och personliga brev öppnats och setts av arbetsgivaren.


  Felsökning
  Q: Vilka webbläsare stöder Monster? Upp
  A: Alla webbläsare kan användas på Monsters webbplatser, men vi rekommenderar att du använder en version som stöds för att få bästa möjliga upplevelse.

  Webbläsare som rekommenderas på webbplatsen:
  • IE7 och senare
  • Firefox 11 och senare
  • Chrome (senaste versionen)
  • Safari 5 (senaste versionen)

  Obs! Mac-användare kan inte använda formateringsfältet på annonsregistreringssidan. Mac-användare kan få problem med att kopiera och klistra in arbetsbeskrivningstext. Bland annat kan oönskade tecken och HTML-kod dyka upp. Ta bort oönskade tecken och kod innan du skickar platsannonsen.


  Q: Varför har jag problem med att komma åt vissa av sidorna på sajten? Upp
  A: För att fungera på bästa sätt utbyter Monster regelbundet information med din dator. Vissa hemsidefunktioner (t.ex. att logga in, spara jobb osv.) kanske inte fungerar som de ska om du har brandvägg eller andra säkerhetsprogram aktiverade på din dator. Dina program (t ex webbläsare, pop-upblockerare, brandvägg) har förmodligen någon inställning där du kan ange vilken information du vill släppa igenom ditt skydd från vår hemsida. Inställningarna du bör kontrollera är blockering av cookies, annonsblockering och blockering av hänvisningsinformation. Behöver du hjälp kan du kontakta supportavdelningen för det program du använder.

  Q: Varför fungerar inte länken ni skickat i ett mejl? Upp
  A: Kontrollera om din webbläsare tar emot hela länken (länkadressen) vi skickat till dig. Ibland, om adressen är för lång, kan ditt e-postprogram visa den på två rader och den andra raden skickas då inte till din browser. Om så är fallet, kopiera (CTRL + C; CMD + C för Mac) och klistra in (CTRL + V; CMD + V för Mac) hela adressen i adressfältet i din webbläsare. Om inte det fungerar, kontakta oss.

  Q: Hur rensar jag min cache eller mina temporära internet-filer? Upp
  A: Följ nedanstående instruktioner för att ta bort dina temporära internet-filer eller tömma din cache:

  Internet Explorer
  1. Beroende på vilken version av Internet Explorer du använder, klickar du på antingen på View eller Tools i verktygsfältet längst upp i webbläsaren och väljer sedan Internet Options. Pop-upskärmen visar fliken General.
  2. Under Temporary Internet Files, klicka på Delete Files.
  3. Klicka på OK och så är du klar.

  Firefox (Mozilla)
  1. Öppna Firefox (Mozilla).
  2. Välj menyn Tools.
  3. Klicka på Options.
  4. Klicka på Privacy.
  5. Klicka på Clear för cache.

  Safari (Mac-användare)
  1. Välj menyn i Safari och välj Empty Cache.
  2. Klicka på Empty i dialogrutan för att bekräfta att du vill tömma din cache.
  3. Starta om din dator.

  Google Chrome
  1. Välj menyn Tools.
  2. Välj Clear Browsing data.
  3. Markera kryssrutor för den information som du vill ta bort. Välj någon av länkarna nedan om du vill veta mer om något av alternativen.
  4. Välj 'Clear data from this period' i rullgardinsmenyn för att välja hur mycket av din information du vill ta bort. Google Chrome är förinställt på att bara ta bort de senaste 24 timmarnas data. För att ta bort data för en längre period, välj ett annat alternativ i rullgardinsmenyn. För att ta bort allt, välj Everything.
  5. Klicka på Clear Browsing Data.

  America Online Version 7.0
  1. Klicka på Settings och välj Preferences.
  2. Dialogrutan Preferences kommer fram.
  3. Klicka på Internet Properties (WWW).
  4. Klicka på Delete Files. Klicka OK i Delete File dialogrutan för att bekräfta borttagandet av dina temporära internet-filer. Klicka på OK en gång till för att stänga dialogrutan Internet Properties.
  5. Starta om din dator.

  America Online Version 9.0
  1. Klicka på Settings som finns precis under menyfältet längst upp på skärmen.
  2. Vad som kommer fram beror på om du är inloggad på AOL eller inte.Om du inte är inloggad på AOL, kommer dialogrutan AOL Settings fram. Klicka på Internet Properties.Om du är inloggad på AOL, kommer dialogrutan Settings Main fram. Klicka på Internet [WWW] Options.
  3. I fönstret AOL Browser Settings, klicka på länken Internet Explorer Settings till höger. (Alternativt kan du välja fliken Clear My Footprints, knappen Clear My Footprints, och Yes i Clear My Footprints bekräftelseruta, så slipper du steg 5 nedan.)
  4. Klicka på Delete Files. Klicka OK i Delete File dialogrutan för att bekräfta borttagandet av dina temporära internet-filer. Klicka på OK en gång till för att stänga dialogrutan Internet Properties.

  Netscape
  1. Klicka på Edit i verktygsfältet längst upp i webbläsaren och välj Preferences.
  2. Expandera Advanced genom att klicka på plustecknet bredvid ordet Advanced.
  3. Klicka på Cache, klicka på Clear Memory Cache och sedan Clear Disk Cache.
  4. Klicka på OK och så är du klar.

  Q: Vad är cookies? Upp
  A: Vissa hemsidor lagrar information i en liten textfil på din dator. Denna fil kallas cookie. Cookies är små mängder data som hemsidor använder för att räkna besök och för att identifiera en användares besöksvanor på hemsidan. Mer information om cookies finns under Help i din browser.

  Tillåta cookies för IE Internet Explorer 6.0:
  1. Välj menyn Tools, sedan Internet Options.
  2. På fliken Privacy, klicka Edit. Lägg till Monster domänen(rna) du använder och klicka Allow.
  3. Klicka på OK.

  Om du inte tillåter cookies, kommer du kanske inte kunna se all information eller ta del av alla skräddarsydda användarfunktioner.

  Om du får meddelandet Cookies Not Enabled:
  • De flesta cookies har ett utgångsdatum. Om den interna klockan i din dator är felinställd kan det göra att cookies går ut på direkten.
  • Kontrollera så att tredjepartsmjukvara på din dator (t ex annonsblockerare och personliga brandväggar) inte blockerar cookies.
  • Kontrollera browserns Settings och se till att cookies tillåts för varje session. Mer information om cookies finns under Help i din browser.

  Q: Hur tillåter jag cookies? Upp
  A: Följ instruktionerna för att tillåta cookies:

  Internet Explorer 7.0 för Windows
  1. Välj Internet Options i menyn Tools.
  2. Välj fliken Privacy.
  3. Klicka på Default (eller ta manuellt ner skjutreglaget till Medium) i Settings.
  4. Klicka på OK.

  Firefox (Mozilla)
  1. Gå till menyn Tools.
  2. Välj Options.
  3. Välj symbolen Privacy till vänster.
  4. Markera kryssrutan vid Allow sites to set cookies.
  5. Klicka på OK för att spara inställningen.

  Netscape 7.1 / Mozilla 5.0
  1. Välj Preferences i menyn Edit.
  2. Klicka på pilen bredvid Privacy & Security i scrollfönstret för att expandera.
  3. Under Privacy & Security, välj Cookies.
  4. Välj Enable all cookies.
  5. Klicka på OK.

  Safari (Mac-användare)
  1. Välj menyn Safari.
  2. Välj Preferences.
  3. Klicka på symbolen Security.
  För att aktivera:
  1. Ställ in alternativet Accept Cookies på Always.
  2. Klicka på OK för att spara inställningen och stänga dialogrutan.

  Internet Explorer för Mac
  1. Välj menyn Edit.
  2. Klicka på Preferences.
  3. Under Receiving Files i vänstermarginalen, klicka på Cookies.
  4. Bredvid When receiving cookies, välj Never Ask.
  5. Klicka på OK.

  AOL för Mac
  1. Välj menyn My AOL.
  2. Klicka på Preferences.
  3. Klicka på symbolen WWW.
  4. Klicka på Advanced Settings.
  5. Under Receiving Files i vänstermarginalen, klicka på Cookies.
  6. Bredvid When receiving cookies, välj Never Ask.
  7. Klicka på OK och sedan OK igen.

  Google Chrome
  1. Välj menyn Tools.
  2. Välj Options.
  3. Välj fliken Under the Hood och sök upp sektionen Security.
  4. I rullgardinsmenyn Cookie settings, klicka på "Allow all cookies." Detta är förinställningen i Google Chrome. Alternativet låter förstapart- och tredjepartshemsidor sätta och ta emot cookies på sidor du besöker. Förstapartscookies sätts av hemsidan du besöker. Tredjepartscookies sätts av hemsidor som har delar inbäddade på den hemsida du besöker, som annonser, bilder eller video. Då du nästa gång besöker hemsidan, skickas förstaparts- och tredjepartsinformation vidare till respektive hemsidor.
  5. Klicka på Close.

  Q: Hur du hittar webbläsarens version och nummer Upp
  A: To find browser name and version number for Windows browsers only

  1. Open your internet browser.
  2. At the top of the window, you should see the menu bar* (File, Edit, View etc). Click ''Help''.
  3. Select the option ''About __________ (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari, etc)''
  4. The window that will pop up has all the browser details. The name of the browser will be the first thing at the top (along with a logo). Immediately below the title you will see the version number.
  5. Make a note of the browser name and the full version number.

  *If you do not see a menu bar:
  a. Check the top right of the screen for a button with a wrench on it. If this is the case, you are using Google Chrome, version number is not required. If not…
  b. At the top of the window, right click on the house symbol, and then select the ''Menu'' option. The menu bar should appear. Return to step 2.

  To find browser name and version number for Mac browsers only

  1. Open your internet browser.
  2. At the top of the window, you should see the menu bar* (File, Edit, View etc). Click the option to the left of ''File''; this will be the name of the browser (Firefox, Safari, etc).
  3. Select the option ''About __________''.
  4. The window that will pop up has all the browser details. The name of the browser will be the first thing at the top (along with a logo). Immediately below the title you will see the version number.
  5. Make a note of the browser name and the full version number.

  *If you do not see a menu bar:
  a. Check the top right of the screen for a button with a wrench on it. If this is the case, you are using Google Chrome, version number is not required. If not…
  b. Press the ''Alt'' button on your keyboard. The menu bar should appear temporarily. While holding Alt, click ''View'', select ''Toolbars'', and then select ''Menu Bar''. The menu bar will remain visible after you release the Alt button. Return to step 2.

  Q: Hur tar jag bort alla cookies? Upp
  A: Följ de här instruktionerna för att ta bort cookies:

  Internet Explorer 7.0 för Windows
  1. I menyn Tools, klicka på Delete Browsing History.
  2. Klicka på Delete Cookies, klicka på Yes, och klicka sedan på Close.

  Internet Explorer 5.X för Windows
  1. I menyn Tools, klicka på Internet Options, och sedan på fliken General.
  2. Under Temporary Internet Files, klicka på Settings.
  3. Klicka på View Files.
  4. På menyn View, klicka och välj Details.
  5. Markera alla på en gång och gör sedan någotdera av följande: dra dem till Papperskorgen, tryck på Delete, eller högerklicka och välj Delete.

  Firefox (Mozilla)
  1. Öppna menyn Tasks, välj Privacy & Security, och välj sedan Cookie Manager.
  2. Välj View Stored Cookies i undermenyn. Cookie Manager-fönstret öppnas med en lista över alla cookies som är sparade på din dator.
  3. Klicka på Remove All Cookies.

  Safari (Mac)
  1. Klicka på Preferences, sedan Security, klicka sedan på Show Cookies.
  2. Klicka på Remove All (en dialogruta öppnas för att säkerställa att du verkligen vill ta bort dem). Klicka på Remove All en gång till.
  3. Klicka på Done.

  Internet Explorer för Mac
  1. I menyn Edit, klicka på Preferences.
  2. Klicka på Cookies.
  3. Klicka på den Cookie du vill ta bort.
  4. Klicka på Delete, och sedan OK.
  5. Stäng Internet Explorer innan du går tillbaka till Monster.

  AOL för Mac
  1. Öppna AOL.
  2. I menyn My AOL, klicka på Preferences.
  3. Klicka på symbolen WWW och därefter Advanced Settings.
  4. Under Receiving Files i vänstermarginalen, klicka på Cookies.
  5. Klicka på den Cookie du vill ta bort.
  6. Klicka på Delete, och sedan OK.
  7. Stäng AOL innan du går tillbaka till Monster.

  Google Chrome
  1. Välj menyn Tools.
  2. Välj Options.
  3. Välj fliken Under the Hood och sök upp sektionen Security.
  4. I sektionen för Cookie Settings, klicka på Show Cookies.
  5.Om du vill ta bort alla cookies i listan, klicka på Remove All.
  6.Om du vill ta bort en speciell cookie, välj den hemsida som har satt den cookie du vill ta bort. Klicka på Remove.
  7.Klicka på Close i Cookies dialogruta och Google Chrome Options dialogruta när du är färdig.